• Raj Diabłów Morskich! Safari na Pacyfiku - zostały 4 miejsca !!
  • Egipt-SomaBay 2016 Zanurkujmy w Morzu Czerwonym!
  • Chorwacja Zapraszamy na aktywne wakacje!
  • Wrak samolotu Junkers Nowy wrak dostępny z naszej bazy nurkowej w Jezerach!!
  • Kuba Wyprawy na KUBĘ - nurkowania + zwiedzanie
  • Testuj skutery nurkowe SUEX
  • Kursy nurkowania W Polsce i Chorwacji
  • Chorwacja apartamenty Tanie kwatery blisko morza
  • Wyprawy nurkowe Fantastyczne wyprawy nurkowe do odległych zakątków świata.

 WIZAflaga-rosji

Informacje ogólne
Rosyjskie Centrum Wizowe zostało utworzone w celu podwyższenia jakości obsługi obywateli Polski i trzecich krajów, pragnących uzyskać wizę do Rosji. Na terenie Polski Centra Wizowe znajdują się również w Gdańsku, Olsztynie, Krakowie i Poznaniu.
Istnieje również możliwość składania dokumentów bezpośrednio w placówce konsularnej po wcześniejszym zapisie przez Internet. Warunkiem koniecznym jest osobista obecność wnioskodawcy lub członka najbliższej rodziny (w placówce konsularnej nie ma możliwości składania dokumentów za osoby trzecie za upoważnieniem). Pomijając Centrum Wizowe, przedstawicielstwo dyplomatyczne albo placówka konsularna przyjmuje dokumenty na wniosek Ministerstwa Spraw Zagranicznych państwa przyjmującego, w tym pracowników zagranicznych placówek dyplomatycznych, jak i członków oficjalnych delegacji udających się do Federacji Rosyjskiej na podstawie zaproszenia od rosyjskich władz państwowych.
Konsulat Generalny Rosji w Krakowie wydaje wizy obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej i innych państw UE w ramach Umowy między Wspólnotą Europejską a Federacją Rosyjską o ułatwieniach w wydawaniu wiz obywatelom Unii Europejskiej i Federacji Rosyjskiej.
Opłata musi być dokonana, a dowód wpłaty przedstawiony w Konsulacie Generalnym w dniu złożenia dokumentów.
Za usługi, świadczone przez agencje turystyczne, Konsulat nie ponosi odpowiedzialności i pozostawia za sobą prawo sprawdzenia autentyczności wystawionych przez agencje dokumentów, w tym rezerwacji hotelu, lub wezwania petenta na rozmowę osobistą do Konsulatu Generalnego.


WIZA TURYSTYCZNA


WAŻNE :
Prosimy o wcześniejsze wysłanie skanów paszportów, są niezbędne do voucherów
Wiza turystyczna wydawana jest na pobyt w Rosji w celach turystycznych. Wiza turystyczna (jedno lub dwukrotna) wystawiana jest na okres do 30 dni. Daty ważności wizy muszą odpowiadać terminowi określonemu w zaproszeniu (w naszym przpadku - voucherze turystycznym) – mogą być takie same jak w voucherze bądź krótsze, ale nie mogą wychodzić poza okres podany na voucherze.


Wymagany zestaw dokumentów :

  1. Paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty planowanego zakończenia okresu ważności wnioskowanej wizy, posiadający nie mniej niż 2 czyste strony przeznaczone na wizy;
  2. Wniosek wizowy, wypełniony na stronie visa.kdmid.ru i wydrukowany po wypełnieniu w formacie A4 (wniosek wydrukowany w formacie letter i inne mogą być nieprzyjęte). Prosimy upewnić się, żeby terminy wizy, podane wę wniosku, były takie same lub dopasowane do terminów określonych w dokumentach.
  3. Jedno aktualne zdjęcie paszportowe wklejone do zaznaczonego miejsca w formularzu wniosku wizowego. Zdjęcie musi spełniać wszystkie określone wymagania.
  4. Dokumenty potwierdzające cel turystyczny potwierdzone pieczątką i podpisem osoby upoważnionej (biura podróży lub hotelu) w Rosji. Można uzyskać je za pośrednictwem hotelu lub biura podróży, które zajmuje się organizacją wycieczek do Rosji. Pieczątka jak i wszystkie informacje powinny być wyraźnie i czytelne czytelne – VOUCHER
  5. Ubezpieczenie zdrowotne ważne PRZEZ CAŁY OKRES wnioskowanego terminu ważności wizy. Ubezpieczenie powinno zawierać nazwisko, imię ubezpieczonego, termin ważności polisy, zakres terytorialny ubezpieczenia - cały świat lub Federacja Rosyjska, i określoną sumę pokrycia kosztów leczenia i repatriacji (30 000 euro lub w innej walucie w wysokości odpowiadającej kwocie 30 000 euro). Polisa powinna zawierać logo i pieczątkę organizacji ubezpieczeniowej wraz ze stanowiskiem i podpisem ubezpieczyciela. W sytuacjach, kiedy dokument nie zawiera żadnego logo, pieczęci lub podpisu, ubezpieczenie musi zawierać nazwę i dane kontaktowe ubezpieczyciela oraz potwierdzenie opłaty polisy.

Uwaga! Wiza turystyczna wydaje się na ilość dni, zgodnie z terminem podanym w potwierdzeniu/voucherze, ale nie więcej niż 30 dni. Prosimy upewnić się, żeby terminy wizy, podane wę wniosku, były takie same lub dopasowane do terminów określonych w dokumentach.
Uwaga! Ambasada Rosyjskiej Federacji i Konsulat Generalny Rosyjskiej Federacji mają prawo zażądać dodatkowych dokumentów, niezbędnych do uzyskania wizy (np. potwierdzenie opłaty zarezerwowanych hoteli) lub zaprosić na rozmowę. Potwierdzenie opłaty hoteli (przedpłata w wysokości co najmniej 50%) jest wymagana przy pobytach na okres 14 lub więcej dni.
Uwaga: zdjęcie musi spełniać następujące wymagania:
Rozmiar 3,5 x 4,5 cm, wydrukowane na papierze wysokiej jakości na jasnym tle (białym lub białawym), tak, aby rysy twarzy były rozróżnialne i kontrastowe na tle.
Kolorowe, ostre, czyste i kontrastowe.
Zrobione na wprost, pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80% zdjęcia
Przedstawiające osobę bez nakrycia głowy, patrzącą na wprost, z zamkniętymi ustami, twarz nie może być zasłonięta włosami.
Zdjęcie należy przykleić na wydrukowany formularz wniosku wizowego.


Czas rozpatrywania wniosków złożonych w Centrum Wizowym są przetwarzane w ciągu minimum 5 dni roboczych w trybie normalnym.
Wiza jednokrotna – od 5 do 10 dni roboczych (w przypadku, jeśli złożony wniosek jest kompletny)
Wiza dwukrotna – od 5 do 10 dni roboczych (w przypadku, jeśli złożony wniosek jest kompletny)
Paszport z gotową wizą można odebrać w godzinach 13:30-16:00 w dniu otrzymania paszportu przez Centrum Wizowe lub w terminie późniejszym w godzinach 8:00-16:00.

KONTAKT
Rosyjskie Centrum Wizowe w Warszawie,
Al. Jana Pawła II 23,
00-854 Warszawa, Polska
Atrium International Business Center, 5 piętro

Składanie wniosków: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Odbiór paszportów: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Telefon infolinii: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)

INFOLINIA WARSZAWA: +48 22 102 17 35; +48 22 397 17 87

Rosyjskie Centrum Wizowe w Poznaniu,
ul.Libelta 1A,
61-706 Poznań, Polska

Składanie wniosków: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Odbiór paszportów: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Telefon linii pomocy: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)

INFOLINIA POZNAŃ: +48 61 816 25 71

Rosyjskie Centrum Wizowe w Krakowie,
ul. Królewska 57, (Klatka 1 / 1st floor)
30-081Kraków, Polska
Składanie wniosków: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Odbiór paszportów: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Telefon linii pomocy: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)

INFOLINIA KRAKÓW: +48 12 425 60 66; +48 22 102 17 35; +48 22 397 17 87

Rosyjskie Centrum Wizowe w Gdańsku,
ul. Partyzantów 8, lok. 101
80-254 Gdańsk, Polska
Składanie wniosków: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Odbiór paszportów: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)
Telefon linii pomocy: 08:00-16:00 (od poniedziałku do piątku, za wyjątkiem dni świątecznych)

INFOLINIA GDAŃSK: +48 22 102 17 35; +48 22 397 17 87

 

AV1 komputer nurkowy

av1f comp-300x249

Kursy nurkowania

Kurs nurkowania dla początkujących CMAS P1

Kurs nurkowania od podstaw uprawniający do nurkowania na całym świecie...

Kurs nurkowania dla początkujących PADI OWD

Kurs nurkowania od podstaw Padi Open Water Diver uprawniający do nurkowania...

Kurs nurkowania dla początkujących IANTD OWD

Kurs nurkowania od podstaw Open Water Diver  IANTD  -  uprawniający...